tisdag 31 december 2013

Glace Au Four-bakelser

Jo men jag hade ju endel tid över idag.. Känns så härligt att inte ha en massa måsten utan bara kan vila sig i form till kvällen. Bästa idén att göra kvällens dessert igårkväll!! 
Tänkte jag kunde skriva receptet om någon mer vill testa. Kanske blir tajt att hinna med till kvällen, men det tar inte jättelång tid. Annars kanske man har något annat bra tillfälle att testa de på! 

Jag gjorde bottnen på en browniesmet. 
Ugn 175 grader. Långpanna ca 20x40 med smörat bakplåtspapper.

250g smör
4,5 dl socker
1/2 dl ljust muscovadosocker (har man inte det fungerar det lika bra att lägga till 0,5dl socker till)
4ägg
1 dl kakao
3/4 dl oboy 
2,5 dl mjöl
1/4 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Smält smöret
Vispa ihop smör med socker i en bunke
Vispa i ett ägg i taget
Blanda i kakoblandningen 

Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke för att sedan ha i det i smeten, blanda ner det torra, det ska inte vispas ner. 
Ner i långpannan och in i ugnen i mitten på ca 25 min..

Låt svalna för att sedan ta ut kakan ur pannan. Hitta något att stansa ut bottnarna med, tex ett glas. Till denna brownien fick jag ut 14 bottnar.
Välj en glass du gillar, spelar ingen roll om det är gräddglass eller sorbe. Jag valde en gräddglass med chokladkross i. Lägg en kula glass på varje bottnen och ställ in i frysen minst 30 minuter. Jag gjorde ett hål i mitten av glasskulan och la i blåbär och hallon som en liten överraskning. :-) 


Medan glassen står i frysen är det dags för den italienska marängen. 
Då behöver du:
4 äggvitor
3 1/2 dl socker
1 1/4 dl vatten

Börja med att lägga vitorna i en rostfribunke, gärna en som tillhör någon form av köksmaskin för det ska vispas lääänge sen. Något som är väldigt viktigt när man ska göra en maräng är att det inte finns en gnutta fett. Så ett tips som jag ALLTID gör är att ta ett papper och hälla lite citronsaft på det för att sedan gno lite med pappret i den rostfria bunken. Ta bort all eventuell fett som sitter kvar i bunken sedan förra baket :-)
Koka upp socker och vatten till en sockerlag på 121 grader.. (Använd en digital termometer)
Det kan ta lite tid men ibland går det väldigt fort. Så när sockerlagen precis satts på plattan gäller det att vispa upp vitorna till ett fast skum. 
Sockerlagen stelna fort så när den nått 121 grader gäller det att jobba snabbt och tillsätta den i äggviteskummet och direkt fortsätta vispa. Det är här du behöver maskinens hjälp för nu ska det vispas på medelhastighet tills att marängen svalnat och det tar ca 15-20 minuter. 
Om marängen är lite lite ljummen ännu kan man ställa in den i kylen en stund. 

När glassen fryst ordentligt och marängen är sval kan man börja dekorera bakelserna. Lägg marängen i en spritspåse med en tyll du vill använda. Ta fram 1-2 glasskulor åt gången och spritsa i de mönster du vill ha, man kan oxå Bre på marängen om man vill det. Var snabb bara så glassen inte börja smälta. Så fort marängen är på ska de in i frysen igen minst 2 timmar innan servering. Hit kan alltså förberedas... 


Vid servering!
Sätt ugnen på 250 grader, grill. Lägg bakelserna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in bakelserna i mitten av ugnen tills de fått lite fin färg. Passa noga det går på bara någon minut. Lägg direkt upp på tallrikarna och garnera med vad som passar, tex hallon och blåbär eller vad man nu vill ha. 



Lycka till med alla kvällens efterrätter som kommer göras och hoppas ni testar mitt recept på Glace au four någon gång! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar